Finknepp diopter – trenger vi det?
Mange spør meg om de trenger finknepp diopter. Svaret er tja… Jeg vil her redegjøre for fordeler og ulemper med finknepp diopter samt komme med en del nyttig informasjon og kle av noen myter.
Først, glem finknepp diopter ifm feltskyting! Der er marginene store og det er stort sett andre ting enn et halvt knepp den ene eller andre veien som er årsak til manglende antall treff. Jeg vil dessuten våge påstanden at ulempene med å skru frem og tilbake på lange hold, spesielt hvis det også skytes dobbelthold, er så store at finknepp rett og slett ikke kan anbefales. Blir alt for mye knepping. Ofte er man utsatt for tidspress ved avstands- og vindbedømming. Da er det en kjempefordel at diopteret er grovt og kan flyttes raskt. Og hva skal man egentlig med finknepp når man skal skru på vind? Hvem er det egentlig, som med hånda på hjertet, behersker denne kunsten så bra at et finknepp fra eller til gjør en forskjell? Nei, til felt er det bare grovknepp som gjelder!
Til bane er bildet mer nyansert. Noen skyttere er nå blitt så gode at kun det beste er godt nok. Utstyret kan begrense resultatet…? Når man har våpen som går hull i hull og i tillegg er i stand til å skyte en overvekt av skuddene sine i sentrumstieren, da gjelder det at våpenet i størst mulig grad kan skytes inn så nært senter av skiva som mulig. På 200 meter er tieren 10 cm i diameter, men man treffer selv med en perfekt sentrert 11 cm serie også (fordi kula kan treffe utenfor tierstrek, men så lenge den er borti streken tolkes skuddet inn). Et grovknepp flytter skuddet ca 2 cm på 200 meter, et finknepp 1 cm. Det vil gi hhv 5 klikk fra tierstrek på den ene siden til tierstrek på motsatt side, 10 klikk med finknepp.
På 100 meter er marginene enda større. Der er blinken 6 cm. Et klikk med grovknepp diopter gir forflytting av skudd 1 cm. Et finknepp diopter, 0,5 cm. Dette blir da 12 finknepp klikk fra tierstrek til tierstrek. 6 klikk med grovknepp. Ut fra denne informasjonen kan man sikkert diskutere hvorvidt det bør kunne være mulig å skyte seg ganske godt inn med grovknepp. Men hvor ofte er det ikke at man ligger der og føler man er rimelig godt innskutt, men hvis man bare kunne ”tatt et finknepp”… Min konklusjon i forhold til baneskyting er at man MÅ ikke ha finknepp for å skyte seg inn i senter av skiva og skyte fullt hus i baneskyting. Men man blir litt mer fleksibel i tvilstilfellene. Skal jeg skru, eller skal jeg la være?
En myte som jeg stadig får høre er at på 15 meter MÅ man ha finknepp! For det er jo ikke mulig å skru seg inn i senter med et grovknepp diopter! Man treffer 10,4 til høyre og tar et klikk venstre og får en 10,3 til venstre. Dette er ikke riktig! I alle fall ikke hvis man har et velfungerende diopter. I illustrasjonen under har jeg forsøkt å vise at klikkene er akkurat like fine eller grove. Det er omtrent akkurat like langt (antall klikk) fra 10.0 på den ene siden til 10.0 på den andre siden som det er på 200 meteren. Overrasket? Altså, et grovknepp flytter seg ikke mer på 15 meteren enn ellers!
Som sagt, man kan være skjevt innskutt innenfor sentrumsblinken. Man øker sine marginer for 10-er ved å være best mulig innskudd. En 9.9 kan bli en 10.0, eller 10.1. Eller en 10.4 kan bli en 10.5… I dag vinnes jo stevner ved å telle innertiere! Likevel, man trenger så absolutt ikke føle at utstyret sitt er annenrangs fordi man ikke har finknepp. For de aller fleste av oss kan vi komme langt med grovknepp diopter. Personlig er det sjelden jeg skyter så tett at jeg greier å se om jeg har effekt av finkneppsiktet mitt eller ikke. Små siktefeil, avtrekksfeil eller stillingsfeil gir meg som oftest småskjeve serier. Ikke diopteret!
SigSauer leverer nå Busk dioptere i både grov- og finknepp. Disse kan man få kjøpt hos Sauer-servicestasjonene eller sammen med nytt våpen hos Skytterkontoret. Skal du kun eie et stk diopter anbefaler jeg at det er et grovknepp. Dette med tanke på feltskyting. Et grovknepp diopter kan bygges om til finknepp. Skytterlinken selger slike ombyggingssett. En ombygging tar maks 10 minutter og man kan når som helst bygge tilbake igjen når det er feltsesong.