Mine forberedelser før en ny feltsesong

11111

Feltsesongen startet på Østlandet med det tradisjonsrike Trøgstadstevnet. Hele 302 deltakere denne gang er et godt tegn på at feltskytingen fortsatt lever i beste velgående, i alle fall her på Østlandet! Etter hvert så sparkes feltsesongen i gang i resten av landet også. Og da gjelder det å ha gjort noen forberedelser på forhånd. Her er kort oppsummert mine forberedelser foran en feltsesong.

Jeg starter tidlig, gjerne på senhøsten, når været ikke er så bra, med våpentjeneste. Jeg vurderer da om løpet vil holde en ny sesong. Hvis det har gått mange skudd så bytter jeg det ut med et nytt et. Så demonterer jeg løp og skjefte fra feltbørsa.

(Se video: Hvordan bytte pipe/løp på Sauer 200 STR)

Skjeftet gås over og jeg vurderer om det trengs noe olje. Et godt oljet og vedlikeholdt skjefte tåler forandringer i temperatur og fuktighet mye bedre enn et som har fått tørke inn over flere år. Tre ”lever” og endringer i skjeftet, pga dårlig vedlikehold, kan både påvirke presisjon og treffpunkt…

I år holdt det med kun en overfladisk behandling med olje. Jeg bare masserer inn litt olje mellom alle klistremerkene på skjeftet. Andre ganger må jeg gå hardere til verks. Da fjernes alle klistremerker, skjeftet vaskes ned med white spirit før jeg pusser lett over med et fint sandpapir. For da skal det oljes skikkelig. Skjeftet henges opp i en snor i taket mens jeg masserer inn lag på lag med olje overalt til treverket er mettet.

Bredvold-Skjefteolje-200x200
Brunox-turbo111-200x200
Brunox-glideolje-200x200

Jeg anbefaler Bredvold sin skjefteolje, den har alle egenskaper et laminert treskjefte trenger.

Deretter er det storpuss av løp. (Se video: Hvordan pusse geværet)

Så går jeg over alle overflater med en beskyttende olje, for eksempel Brunox Lube & Core.

Det hele settes sammen og fremsiktet vatres opp. Det finnes en god del hjelpemidler for god oppvatring av fremsikte. Et alternativ er RPS Tool-I, to vater som settes på fremsiktet og diopter. Et riktig vatret fremsikte sikrer at seriene ikke flytter seg sidevegs når jeg skrur oppover på lengre avstander.

Neste steg i forberedelsene er grovinnskyting på 200 meter. Jeg skyter inn børsa, nullstiller siktene og måler utgangshastighet på feltpatronene mine. Jeg får noen til å hjelpe meg å måle avstand mellom øye og hullkorn samt diopterhull og hullkorn. Denne dataen bruker for å lage meg knepptabell og tabell for avstandsbedømming. Disse tabellene genererer jeg på siden www.feltskyting.no.

felt34

Som oftest kunne jeg gitt meg her… Men jeg tar en tur til på banen, gjerne rett i forkant av sesongåpningen. Da skyter jeg igjen på 200 meter for å sjekke innskyting. Jeg skyter flere serier, går inn og ut av stilling, skyter sakte, skyter fort. Som regel vil ikke treffpunkt ha endret seg mye siden grovinnskyting, men det er greit å være sikker. Så tester jeg tabellene ved å skyte på ulike avstander fra 100 – 500 meter. Som regel er det også her kun små avvik… Jeg sjekker da samtidig vatringen av fremsiktet, at ikke seriene flytter seg unormalt i siden når jeg skrur oppover på avstandene. Så lenge jeg faktisk tar meg bryet å vatre siktet er dette sjeldent et problem. Det kan, hvis man ikke har bedre fasiliteter, holde godt å kun skyte på 100, 200 og 300 meter.

felt36
felt9-1024x575

Med disse enkle forberedelsene utført så er det i grunnen bare to ting som gjenstår, trene masse både tørt og skarpt samt reise på feltstevner. Det er ikke mye som overgår et feltstevne i flott være, fine omgivelser og med gode venner! Lykke til med feltsesongen!